"Світ на зорі задивився, Син Божий народився"
Святий вечір - це вечір перед Різдвом, коли
сім'я збирається разом та накриває стіл дванадцятьма пісними стравами.Переддень
Різдва традиційно відмічають вдома або в церкві. Вдень господині готують страви
та прибирають хату, щоб на Різдво було чисто.
Після появи першої зорі на небі на стіл накривають вечерю з 12 страв. Оскільки цього дня
ще триває піст, на столі не має бути м'ясної та молочної їжі і яєць. Алкоголь
також під забороною - замість нього п'ють узвар. Перелік страв не строгий і
визначається за бажанням господарів. Але обов'язковими на столі є кутя, узвар та вареники з
грибами чи капустою. Часто також готують грибний суп, пісний борщ, смажену
картоплю, тушковану капусту, голубці з кашею. Риба в цей вечір дозволена - на
стіл подають солоного оселедця або заливне.
Першим за стіл має сідати хазяїн дому. За стіл
обов'язково сідає вся родина. Додому
запрошують бабусь та дідусів. Ходити в гості цього дня
не прийнято. Перед тим, як почати їсти, голова сім’ї
підкидає ложку куті до стелі. Якщо кілька зернять прилипне - рік буде
врожайним. На стіл також ставлять тарілки для померлих родичів і для тих,
кого зараз немає вдома.
У хаті під іконами ставлять дідуха - прикрасу із
пшеничного чи житнього снопа, що символізує добробут та багатство. Вважається,
що Ісус народився на сіні. На другий день різдвяних свят дідуха спалюють, а
довкола нього колядують.Опівночі на Святвечір проводиться церковна служба.
Відвідувати її заведено всією родиною. Вдома залишали на столі залишки куті для
померлих. Вночі діти та підлітки ходять по хатах колядувати, а також відвідують
хрещених.
Немає коментарів:
Дописати коментар